Antibakterijski manuka med

Vrlo važna stvar je činjenica da nije svaki manuka med lekovit. Samo onaj manuka med koji nosi oznaku UMF pogodan je za terapijsku upotrebu! UMF je skraćenica za Unique Manuka Factor. Što je viši UMF, veća je lekovitost manuka meda. Manuka med vrsta je meda s najjačim protivupalnim delovanjem koji pomaže pri lečenju bakterija otpornih na antibiotike. Kupi Manuka med
 
Manuka med
 

Manuka drvo

Zbog svoje dugogodišnje izolacije od ostatka sveta, kao i zbog svoje specifične ostrvske biogeografije, Novi Zeland ima neverovatno bogatu floru i faunu. 80% flore na Novom Zelandu je autohtono.

Toj fantastičnoj porodici pripada i Manuka drvo, Leptospermum scoparum. Manuka je jedinstveno zimzeleno drvo i raste nekultivisano na širim područjima Novog Zelanda.  Cveta leti, a intenzivan miris koji daju njegovi lepi, crveno-rozi cvetovi pčele jednostavno obožavaju. Od davnina, domoroci Maori koriste manuku kao lek.

Poslednjih 20-ak godina intenzivno se radi na naučnim istraživanjima o lekovitosti manuka meda, neverovatnom, 100%  prirodnom proizvodu, nastalom iz predivne „saradnje“ manuka biljke i pčela. Radi se o mono-cvetnom medu koji proizvode pčele skupljajući nektar s grmova manuka biljke.

Ta cvetna dragocenost sadrži mnoge blagotvorne hemijske spojeve, uključujući organske kiseline, minerale u tragovima, protivmikrobne spojeve, vitamin C, A i beta –karoten, kao i sve vitamine B-kompleksa.

Manuka med je pravi lek za mnoge zdravstvene probleme modernog čoveka!

 

Što je UMF (Unique Manuka Factor)?

UMF je skraćenica za Unique Manuka Factor. UMF je zaštićeni znak kvaliteta i terapijskog delovanja UMF Honey Association-a i mogu ga koristiti samo oni proizvođači manuka meda koji zadovoljavaju najviše i najstrože kriterijume kvaliteta i izvrsnosti, te se njihov med podvrgava naučnim istraživanjima i merenjima.

Samo UMF oznaka Manuka meda garantuje njegovu izvrsnost, blagotvorno delovanje , originalnost i sprovedeno laboratorijsko istraživanje.

Zašto baš UMF Manuka med i šta je zapravo UMF oznaka?

Vrlo važna stvar je činjenica da nije svaki Manuka med identičan niti laboratorijski istražen. Samo onaj manuka med koji ima oznaku UMF garantuje kvalitet, originalnost i što je najvažnije, garantuje minimalan udeo MGO-a, jedne od delotvornih supstanci zaslužnih za njegovu neperoksidnu aktivnost.

Do saznanja o blagotvornom delovanju Manuka meda na ljudski organizam i zdravlje došao je 1981. godine Dr. Peter Molan (MBE)

Dr. Molan, profesor biohemije na Univerzitetu Waikato, potvrdio je da određene količine manuka meda sadrže neverovatne, prirodno prisutne spojeve, koji su stabilni i pri izloženosti visokoj temperaturi ili svetlosti, a koji nisu pronađeni nigde drugde osim u UMF Manuka medu. Takođe, manuka med ne zahteva vlagu ili kiseonik da bi bio delotvoran.

Prisustvo delotvornih supstanci koje UMF Manuka med čine tako zdravim moguće je odrediti jedino posebnim vrstama naučnog merenja; važno je da UMF Manuka med sadrži minimalan udeo MGO-a, DHA i Leptosperina.

MG ( Metylgloxal ) je supstanca koja se može naći i kod drugih vrsta meda, ali za razliku od  manuka meda, u vrlo, vrlo malim količinama. Kod manuka meda, MG potiče od izmene druge supstance – dihydroxyacetona – koji je u vrlo visokoj koncentraciji pronađen u manuka cvetu.

Zato pri odabiru uvek insistirajte na Manuka medu koji nosi oznaku UMF!

Pogledajte UMF Sertifikat - HAines Apiaries 2007 Ltd

 

UMF faktor Jačina i delovanje Min. udeo MGO-a
UMF 5+ blago delovanje 83 mg/kg
UMF 10+ umereno jako delovanje 263 mg/kg
UMF 15+ izuzetno visoko delovanje 514 mg/kg
 

Antibakterijsko delovanje Manuka meda

Hiljadama godina med je poznat po svojim antibakterijskim i zaceljujućim delovanjima, prirodno održavajući zdravlje i imunitet celog organizma. Ipak, neke vrste meda dobijene od posebnih biljaka delotvornije su od drugih, a med koji potiče od manuka biljke s Novog Zelanda jedan je od tih..

Vrlo važna stvar je činjenica da nije svaki manuka med lekovit. Samo onaj manuka med koji ima oznaku UMF koristi se u svrhu terapijskog lečenja raznih zdravstvenih problema. Do te spoznaje došao je 1981. godine Dr Peter Molan (MBE). Dr Molan, profesor biohemije na Univerzitetu Waikato, potvrdio je da određene količine manuka meda sadrže neverovatne, prirodno prisutne spojeve, koji su stabilni i pri izloženosti visokoj temperaturi ili svetlosti, a koji nisu pronađeni nigde više. Njegova ne-peroksidna aktivnost zaslužna je za visoko antibakterijsko delovanje manuka meda. Takođe, manuka med ne zahteva vlagu ili kiseonik da bi bio delotvoran.

Prisutnost ne-peroksidne aktivnosti moguće je odrediti jedino posebnim vrstama naučnog merenja koja su direktno povezana sa standardnim merenjima i određivanjem nivoa fenola. UMF pojedinačni faktor jednak je količini fenola, npr. Manuka med UMF faktora 5 ima isto antibakterijsko delovanje kao i 5% rastvora fenola, koji je poznati antiseptik.

Manuka med ima i druge delatne supstance koje služe za borbu protiv raznih vrsta bakterija. Jedna od delatnih supstanci je methylglyoxal (MG). MG je supstanca koja se može naći i kod drugih vrsta meda, ali, za razliku od manuka meda, u vrlo vrlo malim količinama. Kod manuka meda MG potiče od izmene druge supstance, dihydroxyacetona – koji je u vrlo visokim koncentracijama pronađen u manuka cvetu.

Dakle, samo onaj manuka med koji nosi oznaku UMF pogodan je za terapijsku upotrebu! To jedinstveno antibakterijsko delovanje neuporedivo je veće i važnije od uobičajenog delovanja ostalih vrsta meda, te Manuka med čini superhranom!

 

Lekovito delovanje Manuka meda

Manuka med vrsta je meda s najjačim protivupalnim delovanjem. Pokazao je iznenađujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima, a upotrebljava se, između ostalog, i u lečenju kožnih čireva i opekotina trećeg stepena. Takođe je izvrstan za tretiranje tegoba disajnih puteva.

Istraživanje sprovedeno na 17.000 ljudi pokazalo je delotvornost u lečenju hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa.  Izvrstan je za podizanje i podsticanje imuniteta.

Indikacije za upotrebu UMF Manuka meda:

 • atopijski i ostale vrste dermatitisa;
 • psorijaza;
 • upale grla, uha, sinusa;
 • prehlade;
 • rane i ulkusi na koži;
 • opekotine;
 • bolovi i upalni procesi u želucu;
 • refluks
 • afte u ustima
 • probavni i drugi gastrointestinalni poremećaji;
 • hronični bronhitis;
 • bronhijalna astma;
 • rinitis;
 • sinusitis;

Manuka med može pomoći pri lečenju raznih vrsta bakterija koje obično inficiraju rane. Prof. Rose Cooper sa Univerziteta Wales Institute Cardiff (UWIC) ustanovio je da manuka med sprečava pričvršćivanje bakterija na tkivo, što se nužno događa u procesu infekcije. Takođe, manuka med čini MRSU osetljivijom na neke antibiotike, poput  Oxacilina. Za razliku od antibiotika, UMF Manuka med ne stvara otporne bakterije. Te tzv. superbakterije razviju se nakon što su u par navrata bile izložene delovanju uobičajenih antibiotika.

Naučni radovi objavljeni u Australiji, u Medical Journal of Australia, dokazuju da je UMF Manuka med delotvoran i u borbi protiv niskog nivoa gvožđa u krvi.

Kad se UMF Manuka med stavlja na ranu, upija vodu iz rane i suši je, a antimikrobne supstance uništavaju mikroorganizme koji mogu inficirati ranu. Ako se upotrebljava spolja, njime se potpuno prekrije tretirano područje i zamota sterilnim zavojem, pa se zavoj menja jednom dnevno. Neverovatno je delotvoran jer prodire duboko u kožu.